pondělí 12. prosince 2016

StSgt. Denver "Bull" Randleman

Rotný Denver "Bull" Randleman byl příslušníkem roty E - 2. prapor, 506. pěší pluk, 101. výsadková divize Spojených států amerických. Působil jako střelec 3. družstva 1. čety.

Randleman se narodil 20. listopadu 1920. Vyrůstal na farmě u města Rector v Arkansasu. Později odešel za prací do Michiganu. Zde v srpnu roku 1942 narukoval k výsadkové pěchotě. Následně se připojil k rotě E a podstoupil základní výcvik ve výcvikovém centru Camp Toccoa. Výcvik probíhal pod vedením kapitána Sobela.
Už během pobytu v Toccoa mu ostatní vojáci z roty začali přezdívat "Bull," a to především kvůli jeho mohutnému vzrůstu.

StSgt. Denver "Bull" Randleman

Po základním výcviku byla 101. výsadková divize přesunuta do Fort Benning, kde byl Randleman povýšen na desátníka a stal se velitelem 3. družstva. Poté divize zamířila do anglického Aldbourne. Zde započaly poslední přípravy před invazí do Normandie. Denver se několik dnů před dnem D účastnil vzpoury proti kapitánu Sobelovi. On společně s několika kolegy vznesl stížnost na svého velitele, který s rotou E prošel celým výcvikem a měl je vést do opravdového boje (více o Sobelovi zde). Někteří vojáci ale pochybovali o jeho velitelských schopnostech a za žádnou cenu nechtěli jít do boje pod jeho velením. Proto se rozhodli k tomuto troufalému činu. Stížnost způsobila u velení divize nemalý rozruch. Plukovník Sink nebyl příliš nadšen a Randlemana v důsledku vzpoury degradoval. Stížnosti bylo ale nakonec vyhověno a rotě E byl přidělen nový velitel - nadporučík Thomas Meehan.

6. června 1944 se Rendleman se svojí jednotkou poprvé zapojil do 2. světové války. 101. výsadková divize spolu s 82. a britskou 6. výsadkovou divizí odstartovala invazi do Normandie. Během chaotického výsadku nad Francií se Denver ztratil a zůstal viset na stromě, kde ho našel německý voják. Pomocí bajonetu se americkému výsadkáři podařilo ubránit.

Následně se s rotou E účastnil bojů o Carentan. Bitva o Carentan byla pro rotu první velkou zkouškou. Vojáci bránili město proti nepřátelské technice bez protitankových zbraní. Američané však v této zkoušce obstáli.

Pat Christenson, "Bull" Randleman a Bill Dukeman 

Na zbytek léta byla 101. výsadková divize přesunuta zpět do Anglie, kde byl Rendelman povýšen na četaře, a přivítal ve svém družstvu 3 nováčky - Jamese W. Millera, Antonia C. Garciu a Lestera Hashey.

Divize se do války opět zapojila až 17. září 1944 v rámci neúspěšné operace Market-Garden.
Po výsadku v Holandsku a bouřlivém uvítání v Eindhovenu měla rota E za úkol osvobodit město Nuenen. Útoku se účastnily také tanky britských jednotek v počtu přibližně jedné roty.

Když však jednotky dorazily na okraj města, uvítala je dobře zorganizovaná německá obrana vyzbrojena těžkými tanky Tiger. I když se američtí parašutisté pokusili o průlom, po ztrátě několika tanků Cromwell a Sherman, byli nuceni ustoupit. Rendleman byl během útoku zasažen šrapnelem do levého ramene a nestačil následovat rychle ustupující americké jednotky. Zůstal tak uvězněn ve městě. Před všudypřítomnými Němci se ukryl ve stodole, kde čekal na noc. V noci však do jeho úkrytu někdo vstoupil. Byl to místní farmář a jeho dcera. Oba poznali, že se jedná o amerického výsadkáře a rozhodli se mu pomoci. Farmář ošetřil Denverovo zranění a když chtěl svůj úkryt opustit a uniknout z města pod rouškou noci, do stodoly vstoupila skupinka německých vojáků. Rendleman se spolu se svými holandskými přáteli stihl schovat dřív, než si jich Němci mohli všimnout. Ti zanedlouho stodolu zase opustili. Jeden z nich si ale při odchodu všiml zakrváceného obvazu, který ležel na zemi. To v něm vzbudilo podezření a rozhodl se stodolu lépe prozkoumat. Rendleman na německého vojáka zaútočil bajonetem. Strhla se menší šarvátka, ze které vítězně vyšel americký parašutista. Tělo nepřítele ukryl a stodolu opustil při rozbřesku. Cestou z města nalez mrtvé tělo vojína Millera. Byl to jeden z nováčků z jeho družstva.

Mezitím, co se zbytek roty v týlu chystal na další útok, někteří z výsadkářů nechtěli věřit tomu, že by jejich spolubojovník a kamarád mohl být mrtev. Proto se ho malá skupina vojáků vydala hledat.

Randleman se se svojí rotou shledal ještě téhož dne o něco později. Přivezl ho americký jeep, který potkal během cesty do týlu.

Bylo to poprvé a naposled, kdy byl Denver od své jednotky odloučen. Od té doby se účastnil všech vojenských akcí, do kterých byla rota E poslána. Účastnil se bitvy o výběžek v zimě 1944/45, bojoval ve městech jako Foy, Noville nebo Haguenau. Podílel se na osvobozování koncentračního tábora a Den vítězství oslavil v Hitlerově Orlím hnízdě v Rakousku.

Po skončení války v Evropě, se měl Randleman zapojit do bojů v Tichomoří. Naštěstí pro něj, a pro spousty dalších mužů, Japonsko kapituloval. Denver tak mohl být z armády propuštěn a mohl se vrátit domů.

Po návratu do USA vystudoval obchodní školu. Vzal si ženu jménem Vera a měl s ní dvě děti. Zbytek života strávil v Louisianě a Arkansasu. Zemřel v roce 2003.

Herec Michael Cudlitz jako "Bull" Randleman v Bratrstvu neohrožených

0 komentářů:

Okomentovat