pondělí 7. listopadu 2016

Walther Wenck - nejmladší generál německé armády

Generál Walther Wenck (18. září 1900 - 1. května 1982) se narodil ve Wittenbergu do rodiny armádního důstojníka Maximiliana Wencka. Měl 2 bratry a oba zemřeli v 1. světové válce. Walther absolvoval vyšší vojenské učiliště v Berlíně-Lichterfeldu a následně vstoupil do Reinhardova Freikorpsu (Freiwilligen-Regiment Reinhard). V roce 1920 se zapojil do budování nově vzniklého reischswehru. Ještě před vypuknutím 2. světové války stihl Walther absolvovat vojenskou akademii a od roku 1939 působil u štábu 1. tankové divize.

Svůj Železný kříž II. a I. třídy získal jíž během tažení proti Polsku. Později, na východní frontě, velel 57. tankovému sboru, který bojoval u Stalingradu. Zde získal svou generálskou hodnost, k tomu Rytířský kříž a stal se tak vůbec nejmladším armádním generálem 2. světové války.

Walther Wenck

Walthera však proslavily činy až z konce války. V dubnu roku 1945 mu Hitler zadal nesplnitelný úkol. Svěřil mu velení nad novou 12. armádou, se kterou měl vyprostit Berlín ze sovětského obklíčení. Nutno dodat, že 12. armáda byla složena z důchodců a kluků ve věku 15-16 let. Waltherovi se podařilo jediné. Dokázal přejít řeku Labe a odvést svojí armádu a 200 000 dalších vojáků i civilistů do amerického zajetí. Sám překročil Labe jako poslední pod dostřelem Rudé armády. Není pochyb, že Waltherovi se tímto činem podařilo zachránit spousty životů.

Po válce se stal obchodníkem. V roce 1955 měl nastoupit na pozici generálního inspektora u bundeswehru, ale tuto funkci nakonec odmítl, a pokračoval ve své obchodní kariéře. O 10 let později odešel do důchodu. Walther zemřel při autonehodě  v Bad Rothenfelde v roce 1982.



0 komentářů:

Okomentovat