čtvrtek 30. června 2016

Arkady Kamanin - nejmladší pilot 2. světové války

Arkady byl synem generála Nikolaje P. Kamanina, který velel 5. bitevnímu leteckému sboru. Do armády vstoupil v roce 1942, kdy mu bylo pouhých 12 let, a stal se mechanikem u letectva. Brzy byl povýšen na palubního inženýra/navigátora-pozorovatele a začal létat na dvouplošníku Polikarpov Po-2 (před rokem 1944 označovaný jako U-2). Po vzletu mu piloti umožňovali letadlo pilotovat. Tak Arkady získal základní výcvik a praxi v létání. V červenci roku 1943 uskutečnil svůj první "oficiální" sólový let. Poté se stal pilotem u 423. letky.

Když se koncem roku 1943 vracel z mise a přelétal nad neutrální zónou, všiml si sestřeleného letounu Iljušin Il-2. Kokpit byl zavřený, což znamenalo, že pilot zůstal uvnitř. Arkady se mu rozhodl pomoci a přistál opodál. V kokpitu objevil těžce raněného pilota poručíka Berdnikova. Vyprostil ho z kokpitu a přenesl do svého letounu. Krom toho se mu podařilo zachránit zařízení pro pořizování průzkumných snímků. Za záchranu raněného poručíka mu byl později udělen Řád rudé hvězdy.
 Polikarpov Po-2

Druhý Řád rudé hvězdy seržant Arkady získal v roce 1944, kdy bylo velitelství frontu napadeno západoukrajinskými partyzány. Arkady vzlétl se svým dvouplošníkem a ze vzduchu po nepříteli házel ruční granáty (tak, jak se to dělalo v 1. světové válce).

Kromě dvou Řádů rudé hvězdy získal také Řád rudého praporu, medaili Za vítězství nad Německem, Za dobytí Budapešti a Za dobytí Vídně. Po válce odešel studovat leteckou akademii. Bohužel v 18 letech zemřel na meningitidu...
Arkady Kamanin

Sledujte nás také na facebooku Východní fronta

0 komentářů:

Okomentovat