pondělí 18. července 2016

Podplukovník Herbert M. Sobel

Herbert M. Sobel (1912-1987) se narodil do židovské rodiny v Chicagu, Illinois. Vystudoval Illinoiskou univerzitu a pracoval jako prodavač v obchodě s oblečením.

Do armády vstoupil hned po vypuknutí 2. světové války. V hodnosti nadporučíka velel rotě E během základního výcviku ve výcvikovém táboře Toccoa v letech 1942-1943. Poté byla 101. výsadková divize přesunuta do Anglie, kde se začala intenzivně připravovala na den-D. Zde byl Sobel několik dní před invazí zbaven velení roty E. Novým velitelem se stal nadporučík Thomas Meehan. Sobel seskočil v Normandii jako součást velitelské roty 506. pluku. Později byl převelen na pozici zásobovacího důstojníka (S-4).

Herbert M. Sobel 

Po válce se vrátil do Spojených států a pracoval jako účetní do té doby, než byl opět povolán do aktivní služby. Během korejské války působil u Národní gardy Spojených států amerických a byl povýšen na podplukovníka. Po válce v Korei se oženil a měl 3 syny.

Koncem 60. let oslepl v důsledku poranění, které si sám způsobil - prostřelil si hlavu pistolí malé ráže. Později byl přesunut do zařízení s asistovanou péčí ve městě Waukegan, Illinois. Zde strávil posledních 17 let svého života. Zemřel 30. září 1987 na podvýživu.

Herbert Sobel byl v minisérii Bratrstvo neohrožených vylíčen jako přísný, náladový a puntičkářský velitel. Někteří z veteránů roty E během rozhovorů přiznali, že Sobelův tvrdý výcvik přispěl nemalým dílem k pozdějším úspěchům roty na bitevním poli. Mnozí o něm psali ve svých autobiografiích ve snaze připomenout, že to byl právě Sobel, kdo legendární rotu E "vychoval". Avšak někteří kolegové důstojníci ho považovali za diletanta v praktických věcech pozemního boje, a to zejména kvůli jeho výrazným nedostatkům v pozemní navigaci a nepochopení základní pěchotní bojové taktiky. Tyto nedostatky v pozdější fázi výcviku pocítili i muži pod jeho velením, což se nakonec stalo hlavním důvodem, proč byl Sobel zbaven velení. Muži roty E za žádnou cenu nechtěli jít do boje pod velením někoho tak neschopného.

Herec David Schwimmer jako H. Sobel

Sledujte nás také na facebooku Bratrstvo neohrožených

0 komentářů:

Okomentovat