sobota 9. července 2016

Ženy v Rudé armádě - 2. část

1. část Zde

Velký počet žen byl odveden do Rudé armády v létě 1944, a to především kvůli nedostatku mužů. Do obrněných jednotek byly ženy rekrutovány přímo z tankových závodů, kde pracovaly a odkud byly výborně vyškoleny jako řidičky. Později se některé objevily také na pozici velitelky tankových jednotek. Na fotografii níže je velitelka samohybného děla ISU-122 gardový poručík Vera. P. Orlova a její manžel poručík Nikolai N. Orlov, který sloužil jako řidič.

 Vera. P. Orlova a  Nikolai N. Orlov

Aleksandra Samusenko, narozena v roce 1922, bojovala v řadách Rudé armády již během Zimní války ve Finsku. Po úspěšném dokončení tankové akademie se zapojila do bojů na východní frontě v rámci Velké vlastenecké války.

Samusenko se proslavila především v letech 1943-1944, kdy se stala jediným ženským důstojníkem u 1. gardové tankové armády. Hrdinsky bojovala v bitvě u Kurska. Získala Řád rudé hvězdy po tom, co její posádka tanku zneškodnila tři německé tanky Tiger I. V pozdější fázi bitvy se stala velitelkou tankového praporu a vedla své jednotky ze zálohy.

Aleksandra zemřela na následky zranění v německé obci Zülzefirz (70 km od Berlína), během Východopomořanské operace. Jeden zdroj uvádí, že Samusenko zemřela během sovětského útoku na Berlín (bez ověření), zatímco jiný zdroj říká, že byla rozdrcena pod pásy sovětského tanku, který se ztratil ve tmě - tuto událost popsal druhoválečný veterán Pyotr Demidov. Aleksandra byla následně pohřbena ve městě Lobez v Polsku, nedaleko pomníku William I.

Aleksandra Samusenko

Polina Gelman (1919-2005), narozena v Berdyčivě na Ukrajině, byla důstojnicí Sovětského letectva a zároveň jedinou židovskou ženou, která byla vyznamenána titulem Hrdina Sovětského svazu. Během Velké vlastenecké války působila jako navigátor u ženského nočního bombardovacího pluku.

Polina Gelman

Starší desátník Yelizaveta Feodorovna Mironova byla odstřelovačka 255. střelecké námořní brigády Černomořské flotily v Novorossiysku. Yelizaveta měla během bitvy o Novorossiysk 100 potvrzených zásahů. 10. září 1943 byla těžce zraněna a zemřela v nemocnici dne 29. září v pouhých 19 letech.

Yelizaveta Feodorovna Mironova

Valentina Safronova (1918-1943) s puškou SVT-40 (na fotografii níže). Valentina byla zabita gestapem u Brjansku v roce 1943. O pár let později, v roce 1965, jí bylo uděleno vyznamenání Hrdina Sovětského svazu.

Valentina Safronova

Sledujte nás také na facebooku Východní fronta

0 komentářů:

Okomentovat