úterý 23. srpna 2016

Desátník Donald B. Hoobler

Donald B. Hoobler se narodil manželům Kathryn a Ralph B. Hoobler 28. června 1923 v Manchesteru ve státě Ohio (USA). Měl 2 sourozence - sestru Mary Hoobler a bratra Johna R. Hoobler.

V roce 1940 absolvoval střední školu Manchester a připojil se k Národní gardě, kde sloužil až do října 1941. K armádě narukoval 22. června 1942 ve Fort Thomas v Kentucky. Následně byl přidělen k rotě E 506. pěšího pluku a zapojil se do výcviku ve výcvikovém táboře Camp Toccoa v Georgii. Zastával funkci střelce u 3. družstva 1. čety.

Desátník Donald B. Hoobler 

Ještě před invazí do Normandie, Hoobler zatoužil po německé pistoli Luger. Během pobytu v Anglii potkal mladého britského výsadkáře, který zažil boje v severní Africe, a jednu pistoli Luger si odtamtud přivezl. Hoobler ji velice obdivoval a byl přesvědčen, že jednu také získá - jako suvenýr.

V noci z 5. na 6. června 1944 se účastnil výsadku v Normandii v rámci operace Overlord. Během kampaně byl povýšen na desátníka a stal se asistentem velitele družstva.
Dále se s rotou E účastnil operace Market-Garden v září 1944 a bitvy v Ardenách, která probíhala v prosinci téhož roku. V Ardenách Donald konečně získal jeho vysněný Luger. V lesích kolem Bastogne se mu podařilo sestřelit německého důstojníka na koni, který tuto pistoli měl. Hoobler ji pak všude nosil s sebou, což se mu nakonec stalo osudným.

Peter McCabe jako Donald B. Hoobler 

Spolu se svým kamarádem seržantem Bobem Raderem strávil Donald Štědrý večer 1944 na předsunutém postavení roty E. Oba v ten den riskovali své životy, aby ostatním vojákům poskytli trochu klidu. Byly to však poslední Vánoce, které spolu Don a Bob strávili. Hoobler totiž krátce poté zemřel na následky zranění, které si způsobil sám. Německá pistole Luger, kterou měl v kapse u kalhot, nepředvídaně vystřelila a zasáhla tepnu v noze. Příliš rychle ztrácel velké množství krve a bylo jasné, že se na stanici první pomoci nedostane včas.

Desátník Donald B. Hoobler byl pohřben na hřbitově v jeho rodném Manchesteru.

Sledujte nás taky na facebooku Bratrstvo neohrozenych

0 komentářů:

Okomentovat