sobota 2. července 2016

22. červen 1941 - začátek operace Barbarossa

Německá armáda zahájila útok na Sovětský svaz v ranních hodinách 22. června 1944. Na severním úseku fronty od Varangerfjordu až po Suossalmi se rozvinula armáda Norwegen pod velením genplk. von Falkenhorsta. Jejím hlavním úkolem bylo dobýt Murmansk, Polarnyj, Rybářský poloostrov. Armádní skupina Nord pod velením GPM von Leeba byla rozvinuta od Klajpedy po Godlap se šířkou fronty 230 km. Úkolem armádní skupiny Nord bylo zničit sovětské jednotky v Pobaltí a obsadit pobaltské republiky. Dalším úkolem bylo dobytí Leningradu a Kronštadtu, což byla hlavní základna sovětské Baltické flotily. Od Godlapu až po Wlodawu byla rozvinuta armádní skupina Mitte, které velel GPM von Bocka. Její útočné pásmo bylo široké 500 km. Jejím úkolem bylo zničení sovětských vojsk v Bělorusku a dále postup na Moskvu. Armádní skupina Süd pod velením GPM von Rundstedta vyplňovala prostor o šířce 130 km od Polesí až k Černému moři. Sdružovala německé, rumunské, maďarské a slovenské armády. Jejím cílem bylo dobytí Kyjeva, zničení sovětských vojsk v Haliči a na západní Ukrajině a dosáhnout Záporoží, kde měla zajistit přechody přes Dněpr. Německé velení nasadilo více jak 3 000 000 mužů, 47 200 děl a minometů, 3 600 tanků a útočných děl a 4 980 letadel.

Německá armáda na Ukrajině během prvních dnů operace

Sovětský svaz měl v době německého útoku své jednotky rozdělen do vojenských okruhů, které se podle operačního plánu změnily na fronty. Leningradský vojenský okruh (Severní front) grnmjr. M.M. Popova měl za úkol obranu severozápadní hranice s Murmanskou a Karelořnskou oblastí včetně severního pobřeží Estonska. Pobaltský zvláštní vojenský okruh (Severozápadní front) pod velením genpor. F.I. Kuzněcova bránil 300 km dlouhý úsek fronty od Baltského moře k jižním hranicím Litvy. Západní vojenský okruh (Západní front) gen. D.G. Pavlova působil na 470 km širokém úseku fronty a sahal od jižních hranic Litvy k řece Pripet a dále až k Minsku. Úsek široký 860 km od řeky Pripet až k Lipkám bránil Kyjevský zvláštní vojenský okruh (Jihozápadní front) pod velením genpor. M.P. Kirponose. Oděský zvláštní vojenský okruh (9. armáda) genpor. J.T. Čerevičenka bránil úsek dlouhý 480 km, který vedl podél hranic s Rumunskem od Lipek až k Černému moři. Celkem SSSR nasadilo na obranu svého území 2 680 000 mužů, 37 500 děl a minometů, 1 450 tanků KV a T-34 a 2 000 tanků starší konstrukce, 1 540 letadel moderních a 1 000 starších typů. Námořnictvo disponovalo 220 000 muži a 182 válečnými loděmi hlavních kategorií spolu se 182 ponorkami. Dále bylo do obrany zapojeno přes 100 000 příslušníků pohraniční a vnitřní stráže.

Pozn.: Počty jsou orientační, pravděpodobně nejsou úplně přesné, a vztahují se pouze a jenom k prvnímu dni operace, nikoli k celé operaci.

Zdroj: článek čerpá informace z knihy Druhá světová válka v datech 1940-1941, Josef Novotný.

0 komentářů:

Okomentovat