pátek 1. července 2016

Útok na Brecourt Manor

Útok na Brecourt Manor byl první organizovaná bojová akce roty E. Útok proběhl 6. června 1944 (den D) v době, kdy na plážích již probíhalo spojenecké vylodění.

Ilustrační foto ze seriálu BoB

Poručík Dick Winters měl společně s dalšími 12 muži z roty E a roty A za úkol zneškodnit německou dělostřeleckou baterii, která se nacházela u statku Brecourt Manor (asi 3 míle od Utahu) a ostřelovala invazní pláže. Baterie byla tvořena čtyřmi 105mm houfnicemi, které byly ukryty v živém plotu a spojeny sítí příkopů. Tyto příkopy poskytly rotě E během útoku výborné krytí. K obraně tu byla 50 členná pěší četa s kulomety.

První 3 houfnice zneškodnil Winters a jeho muži. Čtvrtou houfnici zničil poručík Ronald Speirs, který ještě s několika muži z roty D přispěchal na pomoc.
Celá akce byla naprostým úspěchem s minimálními ztrátami. Všechny čtyři houfnice byly zničeny, což spojenecké vylodění na pláži Utah velice zjednodušilo. Kromě toho poručík Winters v jednom z příkopů objevil cenné mapy, na kterých byly vyznačeny dělostřelecké a kulometné pozice nepřítele v celé oblasti poloostrova Cotentin.
Během útoku Winters přišel o prvního muže pod svým velením. Šlo o vojína Johna D. Halla z roty A. Kromě jednoho mrtvého měla Wintersova skupina jednoho raněného. Zranění utrpěl Robert "Popeye" Wynn z roty E. Byl hospitalizován v nemocnici v Anglii a k jednotce se vrátil na začátku září 1944.

Nutno dodat, že Wintersovi byla za celou akci později udělena Medaile cti. Dodnes se útok na Brecourt Manor vyučuje na vojenské akademii ve West Pointu jako ukázková vojenská akce.


0 komentářů:

Okomentovat