pátek 1. července 2016

Donald G. Malarkey

Donald G. Malarkey je bývalým poddůstojníkem roty E (2. prapor, 506. pěší divize, 101. výsadková divize armády Spojených států).

Vlevo D. Malarkey, vpravo herec Scott Grimes, který ztvárnil postavu Malarkeyho v seriálu BoB

Donald Malarkey se narodil 31. července 1921 v Astorii v Oregonu. Měl dva bratry a jednu sestru. Navštěvoval katolickou školu v Astorii a vynikal jako sportovec. Střední školu, též v Astorii, vystudoval v roce 1939.  Poté 2 roky pracoval na rybářské lodi na řece Columbii v severozápadní části Severní Ameriky.

Dva z Donaldových strýců, Gerald Malarkey a Robert Malarkey, sloužili v 1. světové válce. Gerald zemřel v boji 11. srpna 1918 ve Francii po zásahu střepinou z německého granátu. Robert zemřel v roce 1926 na následky chemického útoku yperitem.

Když v prosinci roku 1941 Japonci napadli Pearl Harbor, Donald byl v 1. semestru na Oregonské univerzitě. Školu však přerušil a narukoval k námořní pěchotě. Tento post musel brzy opustit kvůli zdravotním problémům. Zkusil to tedy u letectva. Zde také neuspěl kvůli nedostačujícím znalostem v matematice. Do třetice zkusil své štěstí u výsadkářů. K rotě E se připojil v červenci 1942 ve výcvikovém středisku Camp Toccoa v Georgii. Specializoval se jako střelec z minometu.

Roku 1943 odešel se svojí jednotkou do Anglie do Aldbourne, kde probíhaly poslední přípravy na invazi do Normandie. Výsadek (Operace Neptune) proběhl v noci z 5. na 6. června roku 1944. Později, v den-D, byl Donald ještě s několika kolegy z jeho roty vyznamenán Bronzovou hvězdu za zneškodnění čtyř 105 mm houfnic německé dělostřelecké baterie u statku  Brécourt Manor poblíž pláže Utah.

Po útoku na Carentan zaujala rota E obranné postavení. Dick Winters povýšil Donalda na seržanta a vybral ho, aby vedl hlídku. On a sedm mužů mělo prozkoumat několik zemědělských budov kolem půl míle na západ od jejich postavení. Narazili zde na pohyb nepřátelských vojsk. I přes ostřelování německými kulomety se všem podařilo vrátit zpátky na velitelské stanoviště.

Léto 1944 strávila 101. výsadková divize v Anglii. Do akce byla znovu poslána až 17. září, kdy proběhl výsadek v Holandsku (Operace Market Garden).

V říjnu si Guarnere zranil nohu, a tak se Malarkey místo něj stal velitelem 2. čety.
Postavení roty E bylo v sadě u Rýna, kde udržovali noční hlídky. Donald měl za úkol sledovat německé přesuny západně od Arnhem do Utrecht.
Když se v ranních hodinách vracel společně Eugenem Jacksonem z velitelského stanoviště, na stráži byl Pleshka, který měl hlídat do doby, než se Jackson a Malarkey vrátí. Když přicházeli, mířil na ně v domnění, že jsou to nepřátelé. Později se Donald s dalšími dvěma muži přesunul napříč údolím, kde se dostali do kontaktu s několika Němci, ti se však okamžitě vzdali a byli předáni k výslechu.

V prosinci 1944 se účastnil bitvy o Bastogne. Byl svědkem toho, jak jeho dva nejlepší přátele ,Warren H. Muck a Alex M. Penkala, zasáhl minomet. Dále se zúčastnil i útoku na Foy a Noville.

19. ledna 1945 pomáhal během operace u Haguenau. Původně se měl účastnit akce, při které měla skupinka mužů překročit řeku a zajmout několik Němců. Donald byl ale nahrazen novým poručíkem Henry Jonesem.
V dubnu, během okupace Německa, dostal chřipku. Brzy se ale ke své jednotce vrátil.

Po válce pokračoval ve studiu na Oregonské univerzitě. Bakalářský titul získal v roce 1949. Oženil se s Irene Moore a žili spolu v Astorii v Oregonu. Donald se stal manažerem prodeje pro „Lovell Auto Company.“  Pozdějí získal práci jako pojišťovací a realitní makléř a přestěhovali se do Portlandu v Oregonu. S Irene měli čtyři děti. V roce 2006 však Irene zemřela na rakovinu.

V roce 1987 byl Malarkey představen autorovi a universitnímu profesorovi Ambrosemu během setkání členů roty E v New Orleans. O 2 roky později absolvovali, spolu s dalšími členy roty E, cestu po Evropě. Jejich vzpomínky se staly základem pro Ambroseho knihu „Band of Brothers.“

Malarkey nyní žije v Salemu v Oregonu a je jedním z osmnácti stále žijících veteránů legendární roty E.

Mimo jiné napsal knihu - Easy Company Soldier: The Legendary Battles of a Sergeant from World War II's "Band of Brothers."

Sledujte nás také na facebooku Bratrstvo neohrožených

0 komentářů:

Okomentovat