pátek 1. července 2016

Eugene Roe

Eugene Gilbert "Doc" Roe se narodil 17. října 1921 ve Spojených Státech v Louisianě. K výsadkářům narukoval ve 22 letech jako medik. Ke své rotě E (2.prapor, 506. pěší pluk, 101. výsadková divize) byl přidělen ve výcvikovém středisku Camp Toccoa v Georgii. Trénink absolvoval pod vedením kapitána Sobela. Další trénink absolvoval ve Fort Benning, také v Georgii a poté byl i s celou 101. výsadkovou divizí přesunut do Anglie do Aldbourne.

Vlevo skutečný Eugene Roe, vpravo Shane Taylor

5. června 1944 se zúčastnil výsadku v Normandii (Operace Overlord) a spolu s rotou E obsadil město Carentan. 17. září se zúčastnil největší výsadkové operace v dějinách, operace Market Garden v Holandsku. Byl ale zraněn a k rotě se přidal o několik dní později.
26. listopadu byl Gene a rota E přesunuta do ardénských lesů v Belgii, kde se odehrála bitva o Bastogne.

Po Bastogne pomohl s okupací Německa a v květnu roku 1945 došel s rotou E až do Rakouska do známého Zell Am See. Během své služby dosáhl hodnosti T-5 (technik 5. stupně). Po válce se Eugene vrátil do Anglie a vzal si svojí snoubenku Veru, se kterou se seznámil v Aldbourne ještě před odletem do Normandie. Stal se stavebním podnikatelem a zemřel  na rakovinu roku 1998 v Louisianě.

Byl vyznamenám Bronzovou hvězdou za záslužnou službu, Purpurovým srdcem za utrpěné zranění v boji a Zlatou medailí za vzornou službu.

V minisérii Bratrstvo neohrožených si postavu Eugena Roe zahrál Shane Taylor. Celá 6. epizoda nazvána "Bastogne" je vyprávěna z pohledu Eugena. V Bastogne se seznámil s belgickou zdravotní sestrou Reene Lemarie. Reene v Bastogne  pracovala na stanici první pomoci, ale dodnes však není jasné, zda jí Eugene opravdu potkal.

Sledujte nás také na facebooku -> Bratrstvo neohrožených

0 komentářů:

Okomentovat