pátek 1. července 2016

Fritz Schulz - 2. část

(Fotografie je ilustrační)

1. část ZDE
6. června 1944 se v Normandii vylodili Spojenci (Operace Overlord). Další, větší invaze se očekávala v oblasti Pas - de – Calais, kde bylo rozmístěno několik německých jednotek, včetně 84. divize. Mezi prvními padlými německými jednotkami byla i Fritzova bývalá jednotka z 716. pěší divize. Pomalu začalo být jasné, že hlavní invaze probíhá na plážích v Normandii. Okamžitě byly jednotky ze všech koutů Francie přesunuty do Normandie, ale už bylo pozdě. 84. pěší divize byla nasazena v bojích proti britským jednotkám v oblasti kolem Falaise. V této bitvě, která je známá jako " Falaise Pocket ," spojenecká armáda prakticky zničila většinu 7. německé armády. K této většině patřila i Fritzova 84. pěší divize. Téměř veškerá těžká technika byla zničena a jen 1 000 mužům se podařilo uniknou smrti nebo zajetí. Mezi těmito" šťastlivci" byl i poručík Fritz Schulz.

Všechny německé divize, nebo aspoň to, co z nich zbylo, byly přesunuty do bezpečné oblasti a bylo potřeba je doplnit novými rekruty. Těch však bylo nedostatek. Německo nyní vedlo válku na dvou frontách, kde denně umíraly stovky vojáků a bylo třeba je nějak nahradit. Německé rezervy nebyly bezedné a výcvik nových rekrutů trval příliš dlouho. Říši hrozila krize obrovských rozměrů. Divize byly přeorganizovány a doplněny z různých jiných možných zdrojů. Tedy nejen ze záložních jednotek, ale i z jednotek Landesschutzen (domácí obrany), ze zbylých jednotek Luftwaffe nebo ze škol NCO.

84. pěší divize byla přesunuta k Siegfriedově linii. Fritzův zásobovací prapor byl zrušen a tak zastal funkci velitele jedné pěchotní skupiny.

Brzy v září byla divize přesunuta do Venlo v Holandsku. Zbytky této divize stále čekaly na přestavbu. K těm však nedošlo. Divize se musela střetnou s americkou 82. výsadkovou divizí v rámci operace Market Garden.

V říjnu byla 84. stažena zpět do Německa do oblasti Kleve a začal přijímat dlouho očekávané posily. Zde vzniknul 84. střelecký prapor, který se skládal z instruktorů, pracovníků a studentů školy Wahn. Patřil k němu i Fritz.

Doplněná divize byla opět poslána zpátky na frontu západně od Reichswaldu. Zde se střetla s britskými a kanadskými jednotkami.

V listopadu divizní velitelství ocenilo Fritze Válečným záslužným křížem 2. třídy.

V únoru 1945 nesla divize hlavní nápor útočících britských jednotek. Pomocí nejnovější útočné taktiky a ohromujícího množství podpory palebné síly zahájil generál Montgomery útok na Reichswald. Tento konflikt je znám jako bitva o Reichswald. Hlavním bodem tohoto útoku byl sektor, který hlídala 84. pěší divize. Zpočátku dokázala útoky úspěšně odrážet. Do karet jí hrálo i nepříznivé počasí, ale nakonec z bitvy vyšla naprosto zdecimovaná a kvůli velkým ztrátám byla připojena k 116. tankové divizi.

Na začátku března tvořilo divizi sotva 1 500 mužů pochodujících na nové pozice západně od Wesel. 5. března byl Fritz přesunut do lazaretní nemocnice v Lütgendortmund pro nespecifické zranění v důsledku nehody. Toto zranění mu přineslo zotavující dovolenou, která trvala od 6. března do 17. března 1945. Jeho škoda, že nezůstal doma. Během několika dnů po návratu do své jednotky, zahájili spojenci útok na jejich pozice u Wesel. Bylo 24. března, když Britové zaútočili přes řeku Rýn a parašutisté z lesa na druhé straně. 84. divizi se zatím pokaždé podařilo na poslední chvíli nepříteli uniknou, ale nyní tomu tak nebylo. Divize byla obklíčena a nakonec zničena. Přeživší byli zajati. Zdá  se, že 84. byla vždycky ve špatnou dobu na špatném místě. Celá bitva se odehrála pouhých 20 mil od Fritzova domova. Městečko Herne je jen asi tak daleko na východ.

Co se ale stalo s Fritzem? Padl nebo byl zajat? To dnes není úplně jasné. Záznamy v jeho vojenské knížce tímto dnem končily.

Později se podařilo zjistit, že Fritz válku přežil. Roku 1958 se přestěhoval do průmyslové metropole Essen a pracoval v rostoucím průmyslovém sektoru poválečného Německa.

0 komentářů:

Okomentovat