pátek 1. července 2016

Jak to bylo s vojínem Albertem Blithem?

Chtěla bych objasnit jednu z chyb, které se v Bratrstvu neohrožených objevily. Vojín Albert Blithe, který byl ve 3. epizodě "Carentan" zasažen do krku, se podle seriálu ze zranění nikdy úplně nezotavil a zemřel v roce 1948. To však není pravda.

Vlevo herec Marc Warren, vpravo skutečný Albert Blithe

Albert byl z armádní nemocnice propuštěn 8. října 1945 a vrátil se do Philadelphie, kde začal pracovat u Westinghouse Electric. Stejně jako podplukovník Ronald Speirs, se i Blithe účastnil války v Koreji, kde sloužil u 187. plukovní bojové skupiny (RCT).

11. prosince 1967 byl hospitalizován v nemocnici s diagnózou perforovaného vředu. Zemřel po operaci na jednotce intenzivní péče, dne 17. prosince 1967, a byl pohřben v Arlingtonu na národním hřbitově se všemi vojenskými poctami. Albert nikdy neodešel z vojenské služby.

A jak k takové chybě došlo? Řekněme, že to nebylo úplně záměrně. Když Ambrose psal knihu "Band of  Brothers," někteří z veteránů během rozhovorů vypověděli, že Blithe zemřel v roce 1948. I když na to jeho rodina později upozornila, většinu výtisků se už nepodařilo opravit.

Záběry z Bratrstva neohrožených

Sledujte nás také na facebooku Bratrstvo neohrožených

0 komentářů:

Okomentovat